Betöltés...

Olasz 25000

Dimmi in Italiano

Hangos nyelvi gyakorló

Bemutató magazin

Bevezető

Ez az oldal nem csak azoknak szól, akik ügyesen tudnak szöveget értelmezni, hanem azoknak is, akiknek nehezebben megy a tanulás, így egy-egy idegen szöveg értelmezése is. Itt meg kell értenünk, hogy nagyon-nagyon egyéni eltérések lehetnek egyénenként, és ezt el kell fogadnunk. Mindenki képes megérteni, feldolgozni még bonyolultabb szövegeket is. Ha jó a módszer, meg lehet tanulni, mint mindent a világon, a legfontosabb tényezőnek mi mégis az időt tartjuk. Van aki viszonylag gyorsan tanul, van akinek sajnos nagyon sok gyakorlás és ismétlés kell, hogy meg is maradjon a fejében valami.

Ebben a magazinban az olasz nyelvben szeretnénk neked segíteni, főleg gimnazistáknak és egyetemistáknak, akiknek életbevágóan fontos a nyelvvizsga. Továbbá azoknak, akik már tanultak nyelvtant, van némi rálátásuk már erre a csodás, dallamos, mediterrán nyelvre, tehát nem a kezdeteknél vannak. Arra szeretnénk benneteket ösztönözni, hogy egyedül is gyakoroljatok minél többet, nem szabad csak az iskolától várni a nagy „áttörést” a nyelvoktatásban, te is rengeteget tehetsz a tudásodért. Sőt, egyedül te vagy az egyetlen aki bármit is tehet az ügyben. Nagyon sokat kell olvasni, hallgatni, és ezt a kettőt nem lehet elválasztani egymástól...

Miért Olasz 25 000 a nevünk? Nagyon egyszerű a válasz. Sokan, amikor a gyerekek spontán nyelvtanulására gondolunk, legyintünk egyet, és abba a hibába esünk, hogy azt mondjuk: „Pillanatok alatt megtanul egy gyerek egy nyelvet. Szinte ragad rá!” Nos azért ez nem pontosan így van. Igaz, hogy szinte észrevétlenül sajátítjuk el nyelvünket, de gondoljunk bele mennyi idő alatt! Nagyjából előttünk van, hogy egy 6 éves gyerek kb. milyen szinten beszéli a nyelvét? Igen. De ha kiszámoljuk, hogy ha naponta kb 12 órát halljuk, gyakoroljuk, próbálkozunk a nyelvünket elsajátítani a születésünktól fogva (hiszen azonnal gügyögnek hozzánk, le nem szállnak rólunk, dumálnak mögöttünk, megy a tévé, stb), az hetente 84 óra. Ez havonta úgy 336 óra, évente pedig ez 4032 órát tesz ki és ha ezt beszorozzuk 6 évvel akkor megkapunk egy csodás számot: 24 192 „nyelvóra”. És csupán csak egy átlagot szoroztunk be! Van aki kevesebbet, van aki többet kap! Attól függ mennyire „beszédes” közegbe pottyan.

Természetesen a 25000 óra hallatán mindenki jogosan esik kétségbe, igazából belegondolni is sok, de megnyugodhatsz, mert egy „sima” középfokú nyelvvizsgához valóban elég ha 600-700 órát fektetsz a nyelvbe. Ebben minden benne lehet: a konkrét tanulás a könyvek fölött, tévézgetés, youtube-ozás, olasz zenék hallgatása csak úgy, csetelés jó olasz pasikkal a neten, vagy az olasz ismerősökkel, barátokkal. Erről már komoly tanulmányok is születtek kísérletekkel, és erről természetesen már rengeteg cikket is olvashatsz a neten.

Akkor feltesszük a kérdést: komolyan gondolja valaki, hogy egy intenzív 40 órás nyelvtanfolyammal gördülékenyen fog tudni cseverészni a tisztelt a vizsgáztatókkal? Amikor már eleve úgy meg van szeppenve, hogy azt se tudja, hogy fiú-e vagy lány hirtelen? Tehát ezzel a nagyon egyszerű matematika elmélkedéssel újonnan arra szeretnénk felhívni a figyelmedet hogy nagyon oda kell raknod magad!

Egy kellemes nyelvtudáshoz nem elég néha eljárni magántanárhoz (van akit az végképp ellustít, valamilyen varázstölcsérben hisz, amiből a tanár majd az agyába önti a nagy tudományt), arról ne is beszéljünk micsoda összegekért!

Ezzel a kiadvánnyal a szenvedéseidet szeretnénk kicsit enyhíteni. Mégpedig úgy, hogy ne kelljen szótároznod, vagy tényleg nagyon keveset.

Rettenetesen nehéz. Tudjuk. Egy szöveget szóról szóra lefordítani, szinte lehetetlen. De megpróbáltuk. A kifejezéseket, idiómákat, összetett igeidőket, műveltető szerkezeteket egyben fogod kapni... Tudom először egy zagyvaságnak fog inkább hatni, de agyunk megerőltetésével, intuicióval igenis, már szépen, magyarul is vissza tudjátok majd adni a mondandót. Meg kell tanulnod kicsit a magyar logikát háttérbe rakni és az olasz logikát megérteni. Egy cikknél megadtunk ugyan szép magyar fordítást is, ha valaki tényleg nagyon elakadna, majd meglátjuk mennyire lesz szükségetek erre a mankóra.

Ebben a számban

Ez az első lapszám egy kísérleti, bemutató példány, amivel szeretnénk megtudni mennyire tudnánk valóban segíteni a nyelvgyakorlásban.

Tervezünk ezzel a módszerrel egy digitális magazint indítani, reméljük hasznosnak fogjátok vélni, és megszeretitek majd. Ahogy látjátok, megpróbálunk egy kicsit lazább hangvételt megütni, ezzel is segítve, hogy ne érezzétek kényszernek az olasz nyelvtanulást.

A magazinnal kapcsolatos visszajelzéseknek, észrevételeknek különösen örülönk, ezeket a magazin@olasz25000.hu e-mail címen várjuk (illetve az oldalon a kapcsolat menüpontnál is megtaláljátok elérhetőségeinket). Tényleg fontos és számítunk a véleményetekre, mert ezek alapján tudunk mi is fejlődni és egyre jobb lapokat összeállítani nektek, ezzel is segítve a tanulásotokat!

Tartalomjegyzék

Témakörök
Kultúra, művészetek

Pensionata compra francobollo al mercato delle pulci

Nyugdíjas hölgy vesz egy bélyeget a polhapiacon, és aztán jön rá, hogy 2,5 millió eurót ér
thumb
Egy 20 évvel ezelőtti lomtalanítás alkalmával egyszer rábukkantam egy nagy nejlonzacskóra, ami tele volt szebbnél szebb bélyeggel. Eltettem, hogy majd egyszer elviszem valami szakértőhöz, hátha talál valami igazán értékes bélyeget, amivel örökre gazdag leszek. Néha előveszem, nézegetem, tényleg rengeteg, több ezer külföldi bélyegről van szó, szerintem véletlenül dobta ki valaki, azóta is fájhat a szíve. A szakértői vizsgálat viszont még várat magára. A következő cikkben a szereplőnk szerencsésebb és kitartóbb volt. A bolhapiacon kilóra vett bélyegek közt ő igazi kincsre talált, ami örökre megváltoztatta az életüket!

Érdekes hírek innen-onnan

Bonnie e Clyde

A hírhedt genszerpáros fegyverei árverésre kerülnek nem kevés pénzért
thumb
Ki ne ismerné a hírhedt banditapár Bonnie és Clyde történetét? Azon a napon amikor szitává lőtték őket, egy fél nap alatt 12 ezer ember ment a kisvárosba, hogy minden idők szerelmes bandita párját megnézzék még utoljára. Haláluk után használati tárgyaikat eladták, vagy elárverezték, a kegyetlen pár örökre bevéste magát a bűnözés történetébe. Egy ilyen árverésen kelt el nemrég néhány lőfegyverük...

Gazdaság, turizmus

Londra, arriva la scuola per maggiordomi

London, érkezik a várva várt iskola elhivatott komornyikok számára!
thumb
Ha azt mondom: komornyik, szerintem mindannyiunknak egy kedves angol sorozat jut eszünkbe, a Csengetett Mylord! Sokan meg vagyunk győződve arról is, hogy ez a fajta szolgáló figura már rég kihalt. Ilyen már nincs, hogy valaki éjjel-nappal szolgálja a kenyéradóját! Sokan szerintem el sem tudnának egy ilyen munkát képzelni maguknak. Igény pedig van rá! És lelkes diákok is! Nézzük meg, ki miért választ magának egy ilyen elfoglaltságot!

Filmek, színészek

George Clooney, dopo Amal il suo grande amore è l’Italia

George Clooney, Amal után az ő nagy szerelme: Itália
thumb
Ha valaki azt mondja George Cloneyról, hogy szerinte nem is olyan jó pasi, annak nem hiszek, mert szerintem az irigység beszél belőle. Ráadásul olyan mint a jó bor. Az évek előrehaladtával egyre sármosabb. Igaz már elkelt, de mi ugyanúgy kíváncsiak vagyunk mindenre, ami vele és körülötte történik.

Ínycsiklandozó gasztrótörténet

Le palle del toro

Bikahere, mint kulinális élvezet
thumb
Bátraké a szerencse! Ez a cikk mindenképpen bátor, mert egy bátor bikáról szól, aki aztán ugyanolyan tragikusan végzi be életét, mint társai, ugyanakkor egy bátor gasztronómiai kitérő is.

A magazinról

Olasz 25000 bemutató magazin

Megjelenés: 2019-11

Zárszó

Reméljük sikerült elnyernünk a tetszéseteket ezzel a bemutató magazinnal. Igyekszünk a továbbiakban is megfelelő színvonalú segédanyagokat összeállítani nektek.

Weboldal: www.olasz25000.hu

A magazinnal kapcsolatos visszajelzéseknek, észrevételeknek különösen örülönk, ezeket a magazin@olasz25000.hu e-mail címen várjuk (illetve az oldalon a kapcsolat menüpontnál is megtaláljátok elérhetőségeinket). Tényleg fontos és számítunk a véleményetekre, mert ezek alapján tudunk mi is fejlődni és egyre jobb lapokat összeállítani nektek, ezzel is segítve a tanulásotokat!