Betöltés...

Olasz 25000

Dimmi in Italiano

Hangos nyelvi gyakorló

1. szám - 2019/11.

Bevezető

Ez az oldal nem csak azoknak szól, akik ügyesen tudnak szöveget értelmezni, hanem azoknak is, akiknek nehezebben megy a tanulás, így egy-egy idegen szöveg értelmezése is. Itt meg kell értenünk, hogy nagyon-nagyon egyéni eltérések lehetnek egyénenként, és ezt el kell fogadnunk. Mindenki képes megérteni, feldolgozni még bonyolultabb szövegeket is. Ha jó a módszer, meg lehet tanulni, mint mindent a világon, a legfontosabb tényezőnek mi mégis az időt tartjuk. Van aki viszonylag gyorsan tanul, van akinek sajnos nagyon sok gyakorlás és ismétlés kell, hogy meg is maradjon a fejében valami.

Ebben a magazinban az olasz nyelvben szeretnénk neked segíteni, főleg gimnazistáknak és egyetemistáknak, akiknek életbevágóan fontos a nyelvvizsga. Továbbá azoknak, akik már tanultak nyelvtant, van némi rálátásuk már erre a csodás, dallamos, mediterrán nyelvre, tehát nem a kezdeteknél vannak. Arra szeretnénk benneteket ösztönözni, hogy egyedül is gyakoroljatok minél többet, nem szabad csak az iskolától várni a nagy „áttörést” a nyelvoktatásban, te is rengeteget tehetsz a tudásodért. Sőt, egyedül te vagy az egyetlen aki bármit is tehet az ügyben. Nagyon sokat kell olvasni, hallgatni, és ezt a kettőt nem lehet elválasztani egymástól...

Miért Olasz 25 000 a nevünk? Nagyon egyszerű a válasz. Sokan, amikor a gyerekek spontán nyelvtanulására gondolunk, legyintünk egyet, és abba a hibába esünk, hogy azt mondjuk: „Pillanatok alatt megtanul egy gyerek egy nyelvet. Szinte ragad rá!” Nos azért ez nem pontosan így van. Igaz, hogy szinte észrevétlenül sajátítjuk el nyelvünket, de gondoljunk bele mennyi idő alatt! Nagyjából előttünk van, hogy egy 6 éves gyerek kb. milyen szinten beszéli a nyelvét? Igen. De ha kiszámoljuk, hogy ha naponta kb 12 órát halljuk, gyakoroljuk, próbálkozunk a nyelvünket elsajátítani a születésünktól fogva (hiszen azonnal gügyögnek hozzánk, le nem szállnak rólunk, dumálnak mögöttünk, megy a tévé, stb), az hetente 84 óra. Ez havonta úgy 336 óra, évente pedig ez 4032 órát tesz ki és ha ezt beszorozzuk 6 évvel akkor megkapunk egy csodás számot: 24 192 „nyelvóra”. És csupán csak egy átlagot szoroztunk be! Van aki kevesebbet, van aki többet kap! Attól függ mennyire „beszédes” közegbe pottyan.

Természetesen a 25000 óra hallatán mindenki jogosan esik kétségbe, igazából belegondolni is sok, de megnyugodhatsz, mert egy „sima” középfokú nyelvvizsgához valóban elég ha 600-700 órát fektetsz a nyelvbe. Ebben minden benne lehet: a konkrét tanulás a könyvek fölött, tévézgetés, youtube-ozás, olasz zenék hallgatása csak úgy, csetelés jó olasz pasikkal a neten, vagy az olasz ismerősökkel, barátokkal. Erről már komoly tanulmányok is születtek kísérletekkel, és erről természetesen már rengeteg cikket is olvashatsz a neten.

Akkor feltesszük a kérdést: komolyan gondolja valaki, hogy egy intenzív 40 órás nyelvtanfolyammal gördülékenyen fog tudni cseverészni a tisztelt a vizsgáztatókkal? Amikor már eleve úgy meg van szeppenve, hogy azt se tudja, hogy fiú-e vagy lány hirtelen? Tehát ezzel a nagyon egyszerű matematika elmélkedéssel újonnan arra szeretnénk felhívni a figyelmedet hogy nagyon oda kell raknod magad!

Egy kellemes nyelvtudáshoz nem elég néha eljárni magántanárhoz (van akit az végképp ellustít, valamilyen varázstölcsérben hisz, amiből a tanár majd az agyába önti a nagy tudományt), arról ne is beszéljünk micsoda összegekért!

Ezzel a kiadvánnyal a szenvedéseidet szeretnénk kicsit enyhíteni. Mégpedig úgy, hogy ne kelljen szótároznod, vagy tényleg nagyon keveset.

Rettenetesen nehéz. Tudjuk. Egy szöveget szóról szóra lefordítani, szinte lehetetlen. De megpróbáltuk. A kifejezéseket, idiómákat, összetett igeidőket, műveltető szerkezeteket egyben fogod kapni... Tudom először egy zagyvaságnak fog inkább hatni, de agyunk megerőltetésével, intuicióval igenis, már szépen, magyarul is vissza tudjátok majd adni a mondandót. Meg kell tanulnod kicsit a magyar logikát háttérbe rakni és az olasz logikát megérteni. Egy cikknél megadtunk ugyan szép magyar fordítást is, ha valaki tényleg nagyon elakadna, majd meglátjuk mennyire lesz szükségetek erre a mankóra.

A magazinnal kapcsolatos visszajelzéseknek, észrevételeknek különösen örülönk, ezeket a magazin@olasz25000.hu e-mail címen várjuk (illetve az oldalon a kapcsolat menüpontnál is megtaláljátok elérhetőségeinket). Tényleg fontos és számítunk a véleményetekre, mert ezek alapján tudunk mi is fejlődni és egyre jobb lapokat összeállítani nektek, ezzel is segítve a tanulásotokat!

Tartalomjegyzék

Témakörök
Kalandozások Itáliában és Itálián kívül

La città sommersa di Baia - Pompei subacquea

Baia, az elsüllyedt város, a vízalatti Pompei
thumb
Forrás: https://viaggiandonellabellezza.altervista.org/la-citta-sommersa-di-baia-nei-campi-flegrei
A Nápolyi-öböltől északra létezik egy tenger alatti eltünt városrész, ez valaha császári pihenőhely volt, de a vulkáni tevékenységeknek köszönhetően bizonyos földterületek függőlegesen fokozatosan elmozdultak. Ennek következtében ez a csodálatos terület is az elmúlt 2000 év alatt 6-8 métert süllyedt, sajnos csak a töredéke maradt meg a titokzatos városrész világából.

Érdekes hírek innen-onnan

Urbino, pensionato-Rambo trovato dopo 4 notti nel bosco

Urbino, a nyugdíjas Rambo. Négy éjszaka az erdőben
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/riccardofeliziani/8062099575
Amikor egy kisgyerek elbóklászik, ránkhozzák a szívbajt. De megtörténhet egy 81 éves idős emberrel is, hogy eltűnik 4 napra.. Ebben az esetben is ez történt. Azaz ráhozta mindenkire a szívbajt.

A Berlino ora esiste un grande murale della Gioconda

Most már Berlinben is van Mona Lisanak egy nagy falfestménye
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/41818183@N04/5332731514/
Mona Lisa varázsának titkát amíg élünk nem fogjuk tudni megfejteni. A hatása alól képtelenség szabadulni. Sokan sokféle formában megkísérlik ujrainterpretálni ezt a több mint 500 éve született remekművet. Ezúttal Berlinben „egy falon” jártunk.

Filmek

Perfetti sconosciuti, dai Paesi Arabi arriva un altro remake del film

Teljesen idegenek, most az Arab Államokból érkezik egy újabb remake
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/heyitslolo/4779940091/
Egy nagyon aktuális témáról készített filmet ez az olasz ismert rendező. Az utóbbi évek leghatalmasabb filmsikere, amit nálunk is minden olaszimádó látott, szerte a világban mindenhol megy a mozikban. A téma: hogy csesz ki velünk a mobiltelefon.

Ínycsiklandozó gasztrotörténet

Mostra Del Dolce Siciliano: Il Pasticcere Agrigentino Giovanni Mangione Incanta Con Le Sue Creazioni

Kiállítás: szicíliai édességek. Az agrigentoi Giovanni Nangione mindenkit elbűvöl a remekműveivel
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/fazen/4397582/
Ha Sziciliáról esik szó ne csak a maffia jusson az eszedbe édes fiam! A kulináris élvezetek ezen a szigeten is rabul ejtenek minden odalátogatót. Nyugodtak lehettek. Édességekben is nagyon ott vannak.

Kultúra, művészetek

Orientalisti tra incanti e scoperte

A titokzatos kelet által megbabonázott olasz festők és hatásuk
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/amber-tree/15463744509/
Valaha több mostani, tőlünk keletebben fekvő ország a Római Birodalom részét képezte, így a kultúrák összefonódtak, a történelmi emlékek közösek. Erről többször elfeledkezünk. A keleti világ varázsa viszont újra kezdett hatással lenni az európai emberre, ahogy a technikai fejlődés lehetővé tette, hogy elkezdjen nagyobb utakat megtenni, felfedezzen távolabbi tájakat. Hajdanán az olasz művészek is útra keltek inspirációt remélve.

Legeltessük a szemünket

Milano insolita: il giardino segreto di Leonardo da Vinci

A szokatlan Milánó: Leonardo titkos kertje
thumb
Most bemutatunk nektek egy érdekes házat. Házat? Kúriát, egy csodálatos kerttel egy nem éppen megszokott környezetben. Leonardo da Vinci szőlőskertjéről lesz szó.

Alvilág, bűnözők, hekusok

Torta alla marijuana al pranzo di Ferragosto, i commensali finiscono all'ospedale

Marihuánás torta, Nagyboldogasszonynapi ebéd, mindenki a kórházban köt ki
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/erikschorr/71897468/
Tudom kicsit merész téma, de mindenkit érdekel, és mindenkit érint is, mert a marihuána már mindennapi téma lett valljuk be. Most egy kicsit szórakoztatóbb, viccesebb oldalárol mutatjuk be a témát, de isten ments, hogy valakinek eszébe jusson utánozni a cikkben olvastakat!

Torta alla marijuana per il prof: studente nei guai

Marihuánás torta a profnak: nagy bajban a diák
thumb
Tudom kicsit merész téma, de mindenkit érdekel, és mindenkit érint is, mert a marihuána már mindennapi téma lett valljuk be. Most egy kicsit szórakoztatóbb, viccesebb oldalárol mutatjuk be a témát, de isten ments, hogy valakinek eszébe jusson utánozni a cikkben olvastakat!

Érdekes életutak

La vita di Bud Spencer in un film, a Budapest

Bud Spencer élete egy filben, Budapesten
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/136673070@N06/28001118575
Az olaszok sokszor megkérdezik tőlünk, hogy mi ez a rendkívüli rajongás ami Bud Spencert veszi körül. Képtelenek vagyunk megadni rá a választ. Imádjuk őt és kész. Tudjuk, hogy az életben is egy fantasztikus ember volt. Rajongásunk addig fajult, hogy szobrot emeltünk neki, dokumentumfilmet készítettünk róla. Ezekről olvashatsz most cikkeket.

La prima Statua di Bud Spencer in una delle città più belle d’Europa

Bud Spencer első szobra Európa egyik legszebb városában
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/154481494@N05/26567178447
Az olaszok sokszor megkérdezik tőlünk, hogy mi ez a rendkívüli rajongás ami Bud Spencert veszi körül. Képtelenek vagyunk megadni rá a választ. Imádjuk őt és kész. Tudjuk, hogy az életben is egy fantasztikus ember volt. Rajongásunk addig fajult, hogy szobrot emeltünk neki, dokumentumfilmet készítettünk róla. Ezekről olvashatsz most cikkeket.

Olasz márkák, nagy nevek

STORIA: Ferenc Illy, l’ungherese che rivoluzionò l’industria del caffè

História, Illy Ferenc, a magyar, aki forradalmasította a kávéipart
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/154481494@N05/26567178447
Ha azt mondom neked Caffé italiano eszedbe jutna egy temesvári magyar férfi? Nem biztos. Ő volt Illy Ferenc. Az olaszok az igazi caffé italiano-t, ami ma világhírű és az olaszok egyik fő szimbóluma, ennek a fantasztikus embernek köszönhetik.

Képleírások röviden

Képleírások röviden

thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/visitestonia/7208675126/in/photostream
Nézzünk meg egy pár fotót együtt! Azt mondják sokan, hogy szöveget, tanulnivalót jobban tudnak memorizálni, ha valami képhez tudják kötni. Én úgy gondolom, hogy ha a fotó még kicsit viccesebb, az még jobb! Egy pár banális gondolatot írtunk pár érdekes fotóról.

Külföldiek, hírességek Itáliában

Colin Firth, un passaporto italiano in risposta alla "orribile" Brexit

Colin Firth, olasz útlevél, válaszként a "szörnyűséges" Brexitre
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/silverbluestar/4444357596
Gondoltad volna, hogy ez a hidegvérű(nek tűnő), sármos Colin Firth ízig-vérig kapcsolódik Olaszországhoz? Olasz a felesége, olaszok a gyerekei, olaszul beszélnek, olaszul esznek, talán olaszul is álmodik, és ott is mindenki imádja őt. Most arról olvashatsz, hogy a Brexit miatt milyen meghökkentő és érdekes lépésre szánta el magát.

Amit az olaszok totál máshogy mondanak

Amit az olaszok totál máshogy mondanak

thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/136628493@N02/35153023053
A 2 meg 2 nem mindig 4. Van egy mondatod, le kell fordítanod. Kikeresel minden szót és egymás mellé pakolod őket. Sehogyse jön ki. Csődöt mondasz. Mi a búbánatot akar ez mondani? Kicsit besegítünk jó?

Mi ez, ki ez?

L’albero del sangue di drago

Sárkányvér fa
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/28093696@N08/6399142673
Ami ennek a fának a legfőbb érdekessége az az ahogy kinéz. Mintha egy idegen bolygóról jött volna ide. Merüljünk el tehát mi is a szépségében és tudjunk meg róla egy keveset!

Nyelvtan

Nyelvtan

thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/97183403@N08/24884389386
A nyelvtan, én mindig azt mondom egy olyan nagyon hasznos és praktikus dolog, mint a bkv bérlet: nélküle be nem teszed a lábad a metróba! Megveszed, egy hónapig engedi, hogy utazgass jobbra- balra, aztán meg kell újítanod. Aztán újra élhetsz az általa nyújtott előnyökkel! Ha nem tanulsz nyelvtant zombi maradsz és úgy fognak bámulni majd rád mint egy zombira. Kell ez neked?

Szórakoztató természet, állatok

Il ‘cugino’ calabrese del mammut aveva zanne di 3 metri: chi è l’Elephas antiquus

A mamut kalábriai unokatestvérének 3 méteres agyara volt
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/97032247@N05/10419461004/
Szerintem nem sűrűn gondolunk bele, hogy például a mostani Perterzsébeti Irma utcai autószerelő műhely helyén és környékén valaha dinoszauruszok kolbászoltak. Meg, hogy hajdanán Calabriában a mamutok portyázásai mindennaposaknak számítottak. Meg is találták a csontjaikat! Mélyedjünk csak el egy kicsit a dologban!

Tudtad? Kérdés, válasz

"Ciao", un saluto universale dalle radici curiose: la parola infatti è di origini venete!

Ciao, egy érdekes eredetű, mindenhol ismert üdvözlési forma. Tudtad, hogy velencei eredetű?
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/svenvr/35161438004
Nincs még egy köszönési forma a földgolyón amit ne ismernének a világ minden szegletében. Mindenki tudja, hogy az olaszokhoz kapcsolható. Nézzük meg a CIAO szó érdekes eredetét!

Szókincsfejlesztő, járjunk körbe egy témát

Yahoo Answer: cos’è? Come funziona?

Yahoo Answer: Mi az? Hogy működik?
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/56529078@N04/14286055824
Olvasni idegen nyelven mindenki tudja, hogy elengedhetetlen. Most egy Yahoo Answer-rel kapcsolatos cikket javaslok neked olvasásra, főleg a számítógépes nyelvezete miatt.

Intim pillanatok, romantika

Francia, la provocazione di Yann Moix: "Donne di 50 anni? Troppo vecchie da amare"

Franciaország, Yann Moix provokációja: 50-es nők? Túl öregek már a szerelemhez
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/141581512@N04/46191264064/
Férfi, nő, szerelem, háromszög. Mi mindent rejtenek magukban ezek a szavak! Életünk egyik legmeghatározóbb eleme a vonzalom a másikhoz, ami olykor –valljuk be- képes teljesen elvenni az eszünket és párhuzamosan padlóra küldeni. De mi most higgadtan elolvassuk ezt a cikket erről a fura figuráról. Hogy mit gondol az 50-es csajok testéről.

Ezt ők mondták

Alberto Moravia, ecco gli aforismi più celebri del grande scrittore italiano

Alberto Moravia, íme a nagy olasz író leghíresebb aforizmái
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/stefanoreves/8280701624
A mai internetes világban már mindenki idéz mindenkit. Senki sem a sajátját fújja. Buzgón pakolja a faliujságjára a szellemesebbnél szellemesebb idézeteket boldog boldogtalantól. Mi most megpróbálunk valóban híres emberek szájából kikerült mondatokkal megismertetni benneteket.

Találd ki mire gondolok

Találd ki mire gondolok!

thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/allyc/3522576971/
Próbáld törni picit a buksidat! Csak most olaszul. Nagyon egyszerű. Körülírtunk neked egyszerű szavakat, találd ki mik lehetnek azok!

Gazdaság, turizmus

Turismo, Italia quinta al mondo. Record della spesa degli stranieri

Itália az ötödik a világon
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/134825529@N07/44057199211/
Nézzük meg melyek azok az országok amelyek valóban rajonganak Olaszországért és valóban el is mennek oda. Hogy milyen jó üzlet a turizmus! Úgy néz ki a roham egyelőre megállíthatatlan.

Egészség, nyavalyák

Il raro caso di una donna incapace di sentire le voci maschili

Egy kínai hölgy ritka esete, aki képtelen meghallani a férfi hangokat
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/davedehetre/5558864759/
Jaj, hogy ezek a nők mindent kitalálnak! Vagy mégse? Hogy elengedjük a fülünk mellett amit a férfiak mondanak? Még szép. Amennyi badarságot összehordanak! Viszont létezik egy nagyon ritka betegség amikor hiába hegyezzük a fülünket, még a legnagyobb jóakarattal sem halljuk meg amit a férfitársunk próbál az értésünkre adni!

Gyakorolj videókkal

Leonardo da Vinci: vita e opere in 10 punti

Leonardo da Vinci: élete és művei 10 pontban
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/bellrich/3371200319/
Bocsássátok meg nekem, tudom ez a harmadik cikk ami a nagy Leonardo da Vinci-vel foglalkozik. De mivel 2019-ben van halálának 500 éves évfordulója, így nem mondom, hogy a csapból is ő folyik, de tényleg rengeteg újdonság megjelenik róla nap mint nap. Mi egy videó segítségével szeretnénk, ha gyakorolnál most.

Mondatgyüjtemény, vonzatok

Mondatgyüjtemény, vonzatok

thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/27923179@N08/6269793185/
Mit tegyek most ide? Igen? Nem?? Mi kell ide a két szó közzé? A, per, di, da, con, su,in ? Ó micsoda keszekusza! A vonzatok, előljárók. Úgy tűnik soha nem fogunk rajtuk eligazodni!

Mesemondó

Il principe che sposò una rana

A herceg, aki egy békaleányt választott feleségül
thumb
Forrás: https://www.flickr.com/photos/28089378@N05/10803484626/
Menjünk vissza kicsit gyerekbe! Mesékkel azért hálás gyakorolni mert sok esetben már ismerjük a sztorit. Ugye mert mintha egy kicsit minden egykaptafára menne. Sebaj, könnyebben fogunk emlékezni az eseményekre. Ezúttal is 3 királyfiról lesz szó, de színre lép egy bizonyos béka hölgy is!

A magazinról

Olasz 25000 – Dimmi in Italiano – 1. szám (ingyenes kiadás)

Megjelenés: 2019-11

Zárszó

Reméljük sikerült elnyernünk a tetszéseteket ezzel az első, ingyenes magazinnal. Igyekszünk a továbbiakban is megfelelő színvonalú segédanyagokat összeállítani nektek.

Weboldal: www.olasz25000.hu

A magazinnal kapcsolatos visszajelzéseknek, észrevételeknek különösen örülönk, ezeket a magazin@olasz25000.hu e-mail címen várjuk (illetve az oldalon a kapcsolat menüpontnál is megtaláljátok elérhetőségeinket). Tényleg fontos és számítunk a véleményetekre, mert ezek alapján tudunk mi is fejlődni és egyre jobb lapokat összeállítani nektek, ezzel is segítve a tanulásotokat!